Od czego zacząć biznes plan restauracji?
Rozpoczynając tworzenie biznesplanu dla restauracji, zwróć uwagę na wszystkie szczegóły i aspekty związane z funkcjonowaniem Twojego lokalu w przyszłości. Pierwszym krokiem jest stworzenie spisu treści biznesplanu, który będzie stanowił mapę drogową dla Twojego projektu. W Twoim spisie treści powinny znaleźć się punkty, takie jak:- Wprowadzenie – ogólny zarys pomysłu, który opisuje Twoją restaurację, a także przedstawia jej cele i unikalne cechy.
- Opis produktu – co dokładnie będziesz oferować gościom i dlaczego będzie to wyjątkowe?
- Analiza rynku – to miejsce na opis profilu potencjalnych klientów i wszelkie dane dotyczące konkurencji. Zanim wejdziesz na głęboką wodę, poznaj ofertę, ceny i działania marketingowe lokali z najbliższej okolicy. Twoja konkurencja może działać na wielu płaszczyznach, o której na początku nie myślałeś.
- Strategia marki – zadbaj o plan promocji restauracji. Określ, w jaki sposób chcesz trafić do potencjalnych klientów. Być może wykorzystasz działania PRowie? Do Twojej dyspozycji są reklamy w mediach społecznościowych, mapach Google, a także lokalne działania. Wiele restauracji decyduje się na współpracę z influencerami, którzy w zamian za ugoszczenie, zareklamują lokal.
- Finanse – opracuj źródła finansowania swojego biznesu, czyli skąd będziesz czerpać środki na start oraz jak planujesz zarabiać pieniądze. Przydadzą się również prognozy finansowe, które obejmują szacowane przychody i koszty na przyszłe lata oraz analizę opłacalności.
- Lokalizacja – wszystkie aspekty związane z wynajmowanym lub kupowanym obiektem pod Twoją restaurację, a w tym lokalizacja, wielkość, koszty najmu lub zakupu, dostępność do infrastruktury itp.
Mała gastronomia – jak zacząć, aby otrzymać dofinansowanie?
Zależy Ci, aby otrzymać dofinansowanie na zakup sprzętu gastronomicznego z regionalnych programów? W takim razie czeka Cię bardzo dokładne tworzenie biznes planu. Kiedy piszesz taki dokument z myślą o uzyskaniu dotacji, to pamiętaj o szczególnej staranności i precyzji. Wniosek musi być jasno zdefiniowany. Dokładnie opisz najistotniejsze szczegóły dotyczące planowanego przedsięwzięcia. Wartościowe badania, szczególnie te związane z zagospodarowaniem lokalu, pozwolą Ci udokumentować uzasadnienie projektu. Kluczową rolę odgrywa również analiza finansowa, która powinna jednoznacznie wykazać opłacalność i potencjał sukcesu projektu. Co dodatkowo powinno znaleźć się w biznesplanie restauracji, który trafi w ręce komisji zajmującej się dofinansowaniami?- badania techniczne i organizacyjne,
- analiza finansowa,
- perspektywy rozwoju,
- zgodność z Polityką UE.