kontakt
Restauracje konkurują ze sobą przede wszystkim smakiem dań. Nawet najlepsze menu nie zyska jednak uznania, na jakie zasługuje, jeśli potrawy zostaną zaserwowane w miejscu, które wygląda nieestetycznie. O sukcesie restauracji czy baru decyduje też bardzo często funkcjonalność i niezawodność sprzętu, w jaki wyposażony jest lokal. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, inwestując w wyposażenie restauracji i komu najlepiej to powierzyć.  

Wyposażenie kuchni w restauracji

To serce każdego lokalu gastronomicznego. Na wyposażenie kuchni restauracji składają się nie tylko narzędzia przeznaczone do gotowania, ale też wszystkie urządzenia, które sprawiają, że gotowanie staje się przyjemne i wygodne. Dbając o komfort pracowników, powinniśmy współczesną kuchnię projektować tak, by stanowisko pracy było funkcjonalne i estetyczne. Każdy przecież woli pracować w przyjemnym otoczeniu.   Choć dobór wyposażenia kuchni restauracji w największej mierze zależy od tego, jaki prowadzimy profil działalności, to niektóre sprzęty są obowiązkowe dla większości tego typu lokali. Ważne, by były to urządzenia profesjonalne. Domowa kuchenka gazowa najprawdopodobniej nie poradzi sobie przecież z ogromem zadań, jakie towarzyszą codziennej  rutynie w gastronomii.    Wysokiej jakości piece konwekcyjne, grille czy chłodziarki to podstawowe elementy wyposażenia kuchni restauracji. Urządzenia takie muszą być nie tylko wydajne, ale również łatwe w obsłudze i konserwacji. W naszej ofercie można znaleźć na przykład ciągi grzewcze uznanych marek Fagor, Mareno, Berto’s, Kormet czy Tecnoinox. Zawierają one niezbędne elementy, takie jak płyty kuchenne i grillowe, kotły warzelne, bemary czy warniki do makaronu.   Szukając odpowiednich urządzeń do wyposażenia kuchni w restauracji, decydujmy się na takie, które posiadają innowacyjne rozwiązania ułatwiające pracę. Sprawdźmy, czy sprzęt ma na przykład programy dedykowane do konkretnych zadań. Dużą wygodę dla personelu stanowią też urządzenia z funkcją samooczyszczenia. To kluczowe zwłaszcza w przypadku pieców konwekcyjnych. Przypalony tłuszcz jest przecież jednym z najtrudniejszych do usunięcia rodzajów zabrudzeń, z jakimi mamy do czynienia w kuchni.   Nie sposób również nie wspomnieć o kwestiach związanych z bezpieczeństwem. Szukajmy dostawcy, który oferuje sprzęt renomowanych marek, dbających o zgodność z wymogami sanitarnymi oraz BHP. Jest to istotne nie tylko z punktu widzenia zgodności z przepisami, ale również, a może przede wszystkim chodzi o  troskę o zdrowie klientów i pracowników. Właśnie taki sprzęt oferuje Iguana Grupa.  

Wyposażenie baru w restauracji

Bar to po kuchni drugi newralgiczny punkt w topografii każdej restauracji. To tam goście spędzają czas przed posiłkiem lub tuż po nim, również tam delektują się napojami serwowanymi przez lokal. Wyposażenie baru w restauracji powinno się dobierać zarówno pod kątem funkcjonalności, jak i estetyki. W ten sposób połączymy zapewnienie potrzeb personelu, który chce pracować w dogodnych warunkach i oczekiwań gości, którzy przychodzą do baru po to, by spędzić czas w miłej atmosferze.  Sprzęt, jaki każdy barman powinien mieć pod ręką to przede wszystkim ekspres do kawy i urządzenia ułatwiające przygotowanie drinków. Klienci, którzy przychodzą do restauracji chcieliby się na przykład napić kawy nieporównywalnie lepszej, niż ta, którą mogą sobie sami przyrządzić w domu. Dlatego dobór odpowiedniego ekspresu jest tak istotny. Powinien on być przede wszystkim wyposażony w dobrą pompę ciśnieniową, która wydobędzie ze zmielonych ziaren pełnię smaku. Dużym ułatwieniem pracy barmana będzie sprzęt, który automatycznie zmieli ziarna, spieni mleko i przygotuje różnego rodzaju napoje kawowe i mleczne. Nasi eksperci Iguana Grupa służą pomocą w wyborze ekspresu, który najlepiej sprawdzi się w Twojej restauracji czy barze. Blendery, miksery czy kruszarki do lodu to natomiast urządzenia, bez których nie ma mowy o przyrządzeniu koktajli, które są wizytówką lokalu.  Iguana Grupa ma w swojej ofercie w pełni automatyczne i programowalne blendery oraz wyciskarki, a także samoobsługowe stacje blendujące. Warto wybrać urządzenia wielofunkcyjne, wyposażone np. w funkcje: siekania, krojenia czy mielenia.

Projektowanie restauracji: wystrój i wyposażenie

Projektowanie restauracji wymaga nie tylko kreatywności, ale też znajomości najnowszych trendów wzorniczych. Restauracja powinna być miejscem, do którego chce się przychodzić. Kluczowy jest więc wybór nie tylko wygodnych mebli i dobrego wyposażenia. Ważne, by wszystko to tworzyło efekt w postaci niepowtarzalnego i niepodrabialnego klimatu miejsca. W naszej ofercie można znaleźć sprzęt  renomowanych marek, który wyróżnia się nie tylko najwyższą wydajnością i  trwałością, ale i estetyką. Stawiamy na ciekawe linie wzornicze. Iguana Grupa oferuje profesjonalne doradztwo i wsparcie na każdym etapie realizacji projektu. Nasi specjaliści pomagają w doborze rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb każdej restauracji.