Ile kosztuje wyposażenie kuchni?
Wyposażanie każdej restauracji należy zacząć od kuchni, ponieważ to właśnie to pomieszczenie będzie Cię kosztowało najwięcej. Urządzając je, weź pod uwagę takie urządzenia, jak:- piec konwekcyjno-parowy – koszt wynosi zwykle od 8 000 do 100 000 zł, alternatywą dla nich mogą być mniejsze, prostsze modele, za które zapłacisz ponad 50% mniej;
- patelnia multifunkcyjna – kosztuje zwykle od 100 000 do 200 000 zł;
- płytę grillową – kosztuje około 20 000 do 40 000 zł;
- kuchnię elektryczną, gazową lub indukcyjną – w zależności od rodzaju i wielkości może kosztować od 3 000 do 15 000 zł;
- okapy wentylacyjne – kosztują od 700 do 40 000 zł;
- urządzenia chłodnicze – nowe kosztują od 6 000 do 20 000 zł;
- komplet garnków – od 700 zł do 3 000 zł.;
- przybory kuchenne – kosztują od 500 do 1 000 zł;
- kotły warzelne – zwykle kosztują kilkanaście tysięcy zł;
- meble – np. szafki ze stali nierdzewnej kosztują minimum 900 zł;
- zmywarki – zmywarki kapturowe kosztują kilkadziesiąt tysięcy złotych (a czasem nawet ponad 100 000 zł), ale jeżeli Cię na nie nie stać, możesz również kupić modele podblatowe za około 10 000 – 20 000 zł;
- ubiór dla kucharzy – od 100 zł za bluzę kucharską, choć np. specjalne spodnie mogą kosztować około 300 zł;
- oświetlenie – trudno określić jego cenę.
- krajalnice – kosztują zwykle od 600 zł do kilkunastu tysięcy;
- piły do mięsa – kosztują zwykle od 4 000 zł do 40 000 zł;
- szatkownice do warzyw – kosztują zwykle od 2 000 zł do 8 000 zł;
- wilki do mięsa – kosztują zwykle od 2 000 zł do 12 000 zł;
- deski do krojenia – kosztują zwykle od 5 do 300 zł;
- kotleciarki – kosztują zwykle od 2 000 do 20 000 zł;
- stoliki pod krajalnice – kosztują zwykle minimum 1 000 zł;
- miksery – zwykle kosztują od 2 000 do 6 000 zł;
- wagi – zwykle kosztują od 10 do 200 zł;
- roboty kuchenne – zwykle kosztują od 500 zł do kilku tysięcy zł;
- mikrofalówka – zwykle kosztuje od 700 do kilku tysięcy zł;
- kruszarka do lodu – będziesz musiał na nią wydać od 300 do 13 000 zł;
- zestaw barmański – kosztuje zwykle od 75 do 200 zł.
Ile kosztuje całe wyposażenie kuchni?
Można powiedzieć, że rozstrzał jest tutaj bardzo duży – może Cię to wynieść zarówno kilkanaście, jak i kilkaset tysięcy. W tym drugim przypadku mówimy o urządzeniach wysokiej klasy, nowych, pochodzących od sprawdzonych producentów. Generalnie uznaje się, że:- wyposażenie restauracji typu fine dining – kosztuje od 100 000 zł w górę;
- wyposażenie restauracji średniej klasy – kosztuje od 30 000 do 100 000 zł;
- wyposażenie fast fooda lub małej kawiarni – kosztuje od 10 000 do 30 000 tys. zł (chyba że zależy Ci na świetnych sprzętach).
Wyposażenie baru
Wyposażenie baru nie jest proste. Trzeba w nim znaleźć miejsce na wiele różnych sprzętów i wszystko zmieścić na stosunkowo małej powierzchni – ważne, aby znajdujące się w jego obrębie sprzęty były łatwo dostępne. O czym nie możesz tutaj zapomnieć? Na pewno nie o:- ekspresie do kawy – profesjonalne urządzenia tego typu kosztują od 4 000 do 30 000 zł;
- kostkarkach – zwykle kosztują od 900 zł do 15 000 zł;
- urządzeniach chłodniczo-ekspozycyjnych – zazwyczaj kosztują od 1 000 do 20 000 zł;
- zmywarkach do szkła – zazwyczaj kosztuje od 4 000 do 20 000 zł;
- nalewakach do napoju – kosztują zwykle od 1 do 2 zł.
- bemary – kosztują zwykle od 3000 do 15 000 zł;
- stoły chłodnicze i mroźnicze – kosztują zwykle od 5000 do 20 000 zł;
- lady chłodnicze – kosztują zwykle od 9000 do 20 000 zł;
- lada sałatkowa – kosztuje zwykle od 2000 do 12 000 zł;
- stoły do ciągów wydawczych – kosztują zwykle od 1000 do 2 000 zł;
- wanny bemarowe – kosztują zwykle od 3000 do 6 000 zł;
- wanny chłodnicze – kosztują zwykle od 3000 do 10 000 zł;
- bufety wydawcze – kosztują zwykle od 7000 do 15 000 zł.
Wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji
Wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji nadaje charakteru całemu lokalowi. Powinno być zatem starannie dopracowane, a zarazem pasować do specyfiki serwowanej kuchni. Musisz tutaj uwzględnić m.in.:- stoły – kosztują zwykle od 250 do 1 000 zł za sztukę;
- krzesła – kosztują zwykle od 150 do 2 000 zł za sztukę;
- oświetlenie – kosztują zwykle od 200 do 5 000 zł za lampę,
- dekoracje – trudno te koszty jednoznacznie określić;
- nakrycia stołów – obrusy kosztują od 10 do 30 zł, bieżniki natomiast około 15 zł;
- zastawę stołową – trudno te koszty jednoznacznie określić.
- kociołkach elektrycznych – kosztują zwykle od 200 zł do 60 000 zł;
- podgrzewaczach – kosztują zwykle od 350 do 5 000 zł;
- tacach – kosztują zwykle od 15 do 350 zł;
- paterach – kosztują zwykle od 20 do 750 zł.