Ile kosztuje dzisiaj urządzenie i wyposażenie restauracji? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Niestety, trudno jest na nie jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ cena poszczególnych urządzeń może być bardzo różna, w zależności np. o rodzaju czy materiałów wykorzystanych podczas produkcji. W tym artykule skupiliśmy się przede wszystkich na sprzętach nowych.
Ile kosztuje wyposażenie kuchni?
Wyposażanie każdej restauracji należy zacząć od kuchni, ponieważ to właśnie to pomieszczenie będzie Cię kosztowało najwięcej. Urządzając je, weź pod uwagę takie urządzenia, jak:
piec konwekcyjno-parowy – koszt wynosi zwykle od 8 000 do 100 000 zł, alternatywą dla nich mogą być mniejsze, prostsze modele, za które zapłacisz ponad 50% mniej;
patelnia multifunkcyjna – kosztuje zwykle od 100 000 do 200 000 zł;
płytę grillową – kosztuje około 20 000 do 40 000 zł;
kuchnię elektryczną, gazową lub indukcyjną – w zależności od rodzaju i wielkości może kosztować od 3 000 do 15 000 zł;
okapy wentylacyjne – kosztują od 700 do 40 000 zł;
urządzenia chłodnicze – nowe kosztują od 6 000 do 20 000 zł;
komplet garnków – od 700 zł do 3 000 zł.;
przybory kuchenne – kosztują od 500 do 1 000 zł;
kotły warzelne – zwykle kosztują kilkanaście tysięcy zł;
meble – np. szafki ze stali nierdzewnej kosztują minimum 900 zł;
zmywarki – zmywarki kapturowe kosztują kilkadziesiąt tysięcy złotych (a czasem nawet ponad 100 000 zł), ale jeżeli Cię na nie nie stać, możesz również kupić modele podblatowe za około 10 000 – 20 000 zł;
ubiór dla kucharzy – od 100 zł za bluzę kucharską, choć np. specjalne spodnie mogą kosztować około 300 zł;
oświetlenie – trudno określić jego cenę.
Oczywiście nie wszystko musi znaleźć się w Twojej kuchni – to zależy już od Twoich potrzeb.Przydadzą Ci się również:
krajalnice – kosztują zwykle od 600 zł do kilkunastu tysięcy;
piły do mięsa – kosztują zwykle od 4 000 zł do 40 000 zł;
szatkownice do warzyw – kosztują zwykle od 2 000 zł do 8 000 zł;
wilki do mięsa – kosztują zwykle od 2 000 zł do 12 000 zł;
deski do krojenia – kosztują zwykle od 5 do 300 zł;
kotleciarki – kosztują zwykle od 2 000 do 20 000 zł;
stoliki pod krajalnice – kosztują zwykle minimum 1 000 zł;
miksery – zwykle kosztują od 2 000 do 6 000 zł;
wagi – zwykle kosztują od 10 do 200 zł;
roboty kuchenne – zwykle kosztują od 500 zł do kilku tysięcy zł;
mikrofalówka – zwykle kosztuje od 700 do kilku tysięcy zł;
Dużo będzie tu zależało od kubatury pomieszczenia oraz tego, jaką kuchnię zamierzasz serwować klientom. Jeśli, przykładowo, chcesz podawać im burgery, będziesz musiał wydać przynajmniej 250 zł na grill. Jeżeli zamierzasz oferować im drinki, przydadzą Ci się::
kruszarka do lodu – będziesz musiał na nią wydać od 300 do 13 000 zł;
zestaw barmański – kosztuje zwykle od 75 do 200 zł.
Z kolei do podawania kawy z filiżanek będziesz musiał zainwestować w zmywarkę-wyparzarkę, która kosztuje zwykle od 4 000 do 7 000 zł.Planujesz serwować pizzę? Jeżeli Twoim marzeniem jest przygotowywanie przysmaków rodem z Neapolu czy Sycylii, przyda Ci się wspomniany piec konwekcyjno-parowy. Jeżeli jednak nie zamierzasz wpisywać się w gusta najbardziej wybrednych klientów, małe piecyki możesz kupić za 2 000 – 3 000 zł, choć czasem warto zainwestować nieco więcej.
Ile kosztuje całe wyposażenie kuchni?
Można powiedzieć, że rozstrzał jest tutaj bardzo duży – może Cię to wynieść zarówno kilkanaście, jak i kilkaset tysięcy. W tym drugim przypadku mówimy o urządzeniach wysokiej klasy, nowych, pochodzących od sprawdzonych producentów. Generalnie uznaje się, że:
wyposażenie restauracji typu fine dining – kosztuje od 100 000 zł w górę;
wyposażenie restauracji średniej klasy – kosztuje od 30 000 do 100 000 zł;
wyposażenie fast fooda lub małej kawiarni – kosztuje od 10 000 do 30 000 tys. zł (chyba że zależy Ci na świetnych sprzętach).
Oczywiście mowa tu o samym wyposażeniu kuchni w restauracji. W grę wchodzą również: bar oraz sala konsumpcyjna.
Wyposażenie baru
Wyposażenie baru nie jest proste. Trzeba w nim znaleźć miejsce na wiele różnych sprzętów i wszystko zmieścić na stosunkowo małej powierzchni – ważne, aby znajdujące się w jego obrębie sprzęty były łatwo dostępne. O czym nie możesz tutaj zapomnieć? Na pewno nie o:
ekspresie do kawy – profesjonalne urządzenia tego typu kosztują od 4 000 do 30 000 zł;
kostkarkach – zwykle kosztują od 900 zł do 15 000 zł;
urządzeniach chłodniczo-ekspozycyjnych – zazwyczaj kosztują od 1 000 do 20 000 zł;
zmywarkach do szkła – zazwyczaj kosztuje od 4 000 do 20 000 zł;
nalewakach do napoju – kosztują zwykle od 1 do 2 zł.
Mogą Ci się przydać również całe ciągi wydawcze, które gwarantują wysoką jakość serwowanych posiłków. Ich układ i rodzaj związany jest z typem wydawanych dań. W ich skład mogą wchodzić np.:
bemary – kosztują zwykle od 3000 do 15 000 zł;
stoły chłodnicze i mroźnicze – kosztują zwykle od 5000 do 20 000 zł;
lady chłodnicze – kosztują zwykle od 9000 do 20 000 zł;
lada sałatkowa – kosztuje zwykle od 2000 do 12 000 zł;
stoły do ciągów wydawczych – kosztują zwykle od 1000 do 2 000 zł;
wanny bemarowe – kosztują zwykle od 3000 do 6 000 zł;
wanny chłodnicze – kosztują zwykle od 3000 do 10 000 zł;
bufety wydawcze – kosztują zwykle od 7000 do 15 000 zł.
Wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji
Wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji nadaje charakteru całemu lokalowi. Powinno być zatem starannie dopracowane, a zarazem pasować do specyfiki serwowanej kuchni. Musisz tutaj uwzględnić m.in.:
stoły – kosztują zwykle od 250 do 1 000 zł za sztukę;
krzesła – kosztują zwykle od 150 do 2 000 zł za sztukę;
oświetlenie – kosztują zwykle od 200 do 5 000 zł za lampę,
dekoracje – trudno te koszty jednoznacznie określić;
nakrycia stołów – obrusy kosztują od 10 do 30 zł, bieżniki natomiast około 15 zł;
zastawę stołową – trudno te koszty jednoznacznie określić.
Pamiętaj także o:
kociołkach elektrycznych – kosztują zwykle od 200 zł do 60 000 zł;
podgrzewaczach – kosztują zwykle od 350 do 5 000 zł;