Z czego składa się lokal gastronomiczny?
Każda kuchnia składa się z takich pomieszczeń, jak:- kuchnia główna,
- zaplecze kuchenne,
- sala konsumpcyjna,
- zaplecze techniczne,
- wnętrza socjalne i porządkowe.
Kuchnia główna
Oto, co koniecznie powinno znaleźć się w kuchni głównej.Urządzenia grzewcze i chłodnicze
Na wyposażenie kuchni gastronomicznej z pewnością powinny się składać urządzenia grzewcze oraz chłodnicze. Bardzo dużą część produktów przechowuje się właśnie w chłodniach i zamrażarkach, tak aby zachowały swoją świeżość. Wymiary i moc takich sprzętów powinny być dostosowane do warunków panujących w lokalu. Mówiąc o tego typu urządzeniach, mamy na myśli m.in.:- szafy chłodnicze,
- witryny grzewcze,
- piece gastronomiczne (najlepiej konwekcyjno-parowe),
- grille,
- podblatowe zamrażarki i lodówki.
Sprzęty do obróbki mechanicznej
Niezależnie od tego, czy chodzi o wyposażenie naleśnikarni, pizzerii czy też zupełnie innego lokalu gastronomicznego, warto uwzględnić sprzęty do obróbki mechanicznej, a więc:- miksery,
- blendery,
- mieszarki planetarne,
- krajalnice,
- szatkownice,
- wałkownice,
- obieraczki,
- maszyny do rozdrabniania,
- maszynki do mielenia mięsa,
- roboty wielofunkcyjne.
Inne urządzenia
Inne urządzenia, które trzeba lub przynajmniej warto mieć w kuchni, to:- lodówka,
- zmywarka do naczyń,
- kuchenka mikrofalowa,
- okap,
- płyta indukcyjna,
- kotły gastronomiczne (warzelne),
- steamery,
- pakowarka,
- zgrzewarka,
- toster,
- urządzenia do uzdatniania wody.