kontakt
Przymierzasz się do założenia własnej restauracji, baru lub kawiarni? Świetnie, mamy nadzieję, że to dobra decyzja. Jeśli już znalazłeś miejsce na swój biznes, warto się zabrać za wyposażenie lokalu gastronomicznego. Czego nie może w nim zabraknąć i na jakie elementy szczególnie warto zwrócić uwagę? Odpowiadamy.

Z czego składa się lokal gastronomiczny?

Każda kuchnia składa się z takich pomieszczeń, jak:
  • kuchnia główna,
  • zaplecze kuchenne,
  • sala konsumpcyjna,
  • zaplecze techniczne,
  • wnętrza socjalne i porządkowe.

Kuchnia główna

Oto, co koniecznie powinno znaleźć się w kuchni głównej.

Urządzenia grzewcze i chłodnicze

Na wyposażenie kuchni gastronomicznej z pewnością powinny się składać urządzenia grzewcze oraz chłodnicze. Bardzo dużą część produktów przechowuje się właśnie w chłodniach i zamrażarkach, tak aby zachowały swoją świeżość. Wymiary i moc takich sprzętów powinny być dostosowane do warunków panujących w lokalu. Mówiąc o tego typu urządzeniach, mamy na myśli m.in.:
  • szafy chłodnicze,
  • witryny grzewcze,
  • piece gastronomiczne (najlepiej konwekcyjno-parowe),
  • grille,
  • podblatowe zamrażarki i lodówki.
Najlepiej w kuchni znaleźć również specjalne miejsce na chłodnię i mroźnię oraz je odpowiednio wydzielić. Zastanawiasz się, czym są piece konwekcyjno-parowe? To urządzenia, które pozwalają mieć idealną kontrolę nad poziomem wilgotności oraz temperaturą w komorze pieczenia. To z kolei sprawia, że przygotowywane dania są perfekcyjnie wypieczone, a zarazem niezwykle soczyste. W takich piecach możesz piec kilka potraw naraz, a ich aromaty z pewnością nie będą się przenikały. Kolejnym ich atutem jest to, że ograniczają one ilość tłuszczu w potrawach.  

Sprzęty do obróbki mechanicznej

Niezależnie od tego, czy chodzi o wyposażenie naleśnikarni, pizzerii czy też zupełnie innego lokalu gastronomicznego, warto uwzględnić sprzęty do obróbki mechanicznej, a więc:
  • miksery,
  • blendery,
  • mieszarki planetarne,
  • krajalnice,
  • szatkownice,
  • wałkownice,
  •  obieraczki,
  • maszyny do rozdrabniania,
  • maszynki do mielenia mięsa,
  • roboty wielofunkcyjne.
 

Inne urządzenia

Inne urządzenia, które trzeba lub przynajmniej warto mieć w kuchni, to:
  • lodówka,
  • zmywarka do naczyń,
  • kuchenka mikrofalowa,
  • okap,
  • płyta indukcyjna,
  • kotły gastronomiczne (warzelne),
  • steamery,
  • pakowarka,
  • zgrzewarka,
  • toster,
  • urządzenia do uzdatniania wody.
Wybór sprzętu kuchennego do restauracji powinien być związany z charakterem Twojego lokalu. W sytuacji, gdy planujesz założyć kawiarnię, musisz znaleźć miejsce na ekspres ciśnieniowy oraz witryny cukiernicze. Jeśli zależy Ci, aby serwować gościom inne, słodkie przysmaki, nieocenionym wsparciem staną się gofrownice oraz naleśnikarki.  Jeśli zamierzasz oferować gościom lody, przyda Ci się dystrybutor. Planujesz sprzedawać fast-foody? Będziesz musiał zakupić frytkownicę. Do podawania drinków w barze przydadzą Ci się z kolei kostkarki oraz kruszarki do lodu.  

Meble gastronomiczne

Nie mniej istotne w wyposażeniu kuchni w restauracji oraz innych lokalach są meble gastronomiczne. Powinny być one nie tylko estetyczne, ale i praktyczne. Warto zadbać o ich jakość oraz to, aby były łatwe w czyszczeniu – dobrym rozwiązaniem będą tutaj np. meble ze stali nierdzewnej. Warto też zwrócić uwagę na stoły do lokalu gastronomicznego, na których będziesz przygotowywać potrawy. Pamiętaj także o: szafkach i półkach, stołach ze zlewami, regałach, jak również wózkach i nadstawkach. Wyposażenie gastronomiczne powinno obejmować ciągi grzewcze, które umożliwiają sprawną obróbkę termiczną potraw, a więc pieczenie, duszenie, smażenie, gotowanie czy nawet grillowanie. Powinny się one znajdować w każdym wysokiej klasy lokalu. Możesz zdecydować się na ciągi elektryczne lub gazowe. Najważniejsze, aby były one wykonane z wysokiej jakości materiałów, pochodziły z ofert znanych producentów oraz miały odpowiednie certyfikaty, a także były przyjazne – zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i samego środowiska.  

Zaplecze kuchenne

Zaplecze kuchenne to miejsce, w którym powinny znaleźć się sprzęty do przygotowywania otrzymanych zamówień. W magazynie muszą być umieszczone regały, na których postawisz wybraną przez siebie żywność. Dobrze byłoby, gdyby znalazła się tam szafa mroźniczo-chłodnicza, idealna do przedłużania trwałości różnych składników oraz posiłków. Polecamy zwłaszcza urządzenia, które wyposażone są w przestronne półki oraz kilka stref temperaturowych, a także mają możliwość dokładnego kierowania pracą. Warto też pamiętać o przygotowalni warzyw, która często jest połączona z magazynem. Umieść w niej stół gastronomiczny z rozległym blatem roboczym. Powinien on być także łatwy w czyszczeniu, ponieważ to właśnie na nim twoi pracownicy będą kroili najczęściej. Każdego dnia będą przez ów mebel przewijać się dziesiątki produktów żywnościowych. To z kolei sprawia, że powinien być on maksymalnie wytrzymały i najlepiej wykonany ze stali nierdzewnej. Nie zapomnij także o zlewie, w którym będziesz oczyszczał produkty żywnościowe. Często właściciele lokali umieszczają na zapleczu też wagi kuchenne, obieraczki czy akcesoria do obróbki ryb, mięsa lub produktów mącznych.  

Sala konsumpcyjna

Sala konsumpcyjna jest zwykle pierwszym pomieszczeniem, do którego wchodzą goście z zewnątrz. Dlatego warto zadbać o to, aby wywierała ona pierwsze, dobre wrażenie – w przeciwnym razie klienci mogą szybko Twój lokal opuścić. Z czego zatem powinno składać się wyposażenie sali konsumenckiej w restauracji? Obowiązkowo powinny się znaleźć w niej bulionówki, czyli naczynia, w których serwuje się zupy czyste. Nie można zapomnieć także o półmiskach, które łączą w sobie zalety talerzy oraz misek, a przy okazji umożliwiają piękną prezentację potraw. Pomogą Ci w tym również stylowe salaterki. Dla klientów, którzy kochają słodkości, warto znaleźć miejsce na cukierniczki. A co z koszykami na pieczywo? Je również warto umieścić w sali konsumpcyjnej. A obok nich przyprawniki oraz sosjerki. Pamiętaj także o niezbędnych naczyniach do picia: szklankach, dzbankach, kieliszkach oraz filiżankach. Myśląc o sali konsumpcyjnej, warto też zadbać o talerze i sztućce – najlepiej dopasowane do stylu Twojego lokalu.  

Wnętrza socjalne i porządkowe

W żadnym lokalu gastronomicznym nie można zapomnieć także o wnętrzach socjalnych i porządkowych. W zmywalniach naczyń zwykle znajduje się podstawowy stół sortowniczy, dzięki któremu można komfortowo oddzielać odpady. Co więcej, warto pamiętać o zmywarce gastronomicznej (najlepiej z funkcją wyparzania), dzięki którym Twoi pracownicy zaoszczędzą mnóstwo czasu oraz energii. Urządzenie to pozwoli Ci również zminimalizować koszty związane z potłuczonymi naczyniami – do takich wypadków dochodzi najczęściej właśnie podczas ręcznego mycia. We wnętrzach porządkowych potrzebny jest odpowiedni pojemnik na resztki, a także stół ze zlewem, w którym będzie można wstępnie zmywać naczynia. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu ilości odpadów, możesz też pomyśleć o młynku koloidalnym, który można umieścić w komorze zlewozmywakowej. Warto również pamiętać, aby we wnętrzach socjalnych znalazły się toalety dla personelu.