kontakt
Wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej jest najchętniej wybierane przez osoby, które urządzają kuchnię w lokalu. Można je spotkać praktycznie wszędzie, a zwłaszcza w profesjonalnych miejscach, gdzie serwowane jest jedzenie. Zastanawiasz się, dlaczego tego typu meble cieszą się taką popularnością? A może nie wiesz, jakie rodzaje stali wybrać do restauracji, czy pizzerii? Sprawdź najważniejsze informacje.

Jakie rodzaje stali są wykorzystywane w meblach gastronomicznych?

W kuchniach w lokalach gastronomicznych przede wszystkim jest wykorzystywana stal nierdzewna. Ten materiał można także spotkać pod nazwą stal kwasoodporna. Jak same nazwy wskazują, ona jest odporna na rdzewienie, a także na działanie kwasów organicznych, np. cytrynowego, mlekowego, czy octowego. To sprawia, że można bezpiecznie używać stalowego wyposażenia kuchni w kontakcie z wodą czy różnego rodzaju żywnością.

Stal w wyposażeniu kuchni – co warto wiedzieć o jej rodzajach?

Na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami stali nierdzewnej. Najczęściej one są dzielone ze względu na skład chemiczny. A zatem wyróżnia się materiał:
  • austenityczny, inaczej 304 — zawiera 16-26% chromu i 6-22% niklu. Jest dość popularny, odporny na temperaturę, kwasy i korozję;
  • martenzytyczny – ma w składzie od 12 do 18% chromu i niewiele niklu. Charakteryzuje się odpornością na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne;
  • ferrytyczny — to stal z 10,5-27% chromu i 0 lub kilka % chromu. Niezwykle odporny na korozję, jest magnetyczny i mało plastyczny.
Każdy z powyższych materiałów można spotkać w profesjonalnej kuchni, choć na pierwszy rzut oka nie widać pomiędzy nimi różnicy.

Rodzaje stali w gastronomii – która sprawdzi się najlepiej?

Zastanawiasz się, jaka stal sprawdza się w profesjonalnych kuchniach? Wiele zależy od jej przeznaczenia. Jeśli szukasz, np.:
  • wytrzymałych sztućców, które nie będą zbyt szybko się rysować ani rdzewieć, kup modele wykonane ze stali ferrytycznej, czyli mających w składzie tylko chrom. Ich zaletą jest to, że są tańsze od modeli austenitycznych, a równie dobrze sprawdzają się w codziennym użytku i nie widać różnicy;
  • długowiecznych garnków, postaw na modele ze stali, która zawiera 18% chromu i 10% niklu. Takie naczynia doskonale przewodzą ciepło, szybko się nagrzewają i powoli tracą swoją temperaturę. Są odporne na działanie kwasów, dzięki czemu bez problemów przygotujesz w nich każde danie;
  • stabilnych mebli, np. stołów, regałów, szaf czy wózków kelnerskich, wybierz produkty ze stali ferrytycznych i martenzytycznych. One są mniej odporne na kwasy, ale za to są niezwykle twarde i wytrzymują duże obciążenie. Zatem nie ma ryzyka, że wyposażenie np. zarwie się pod ciężarem żywności;
  • urządzeń gastronomicznych mających bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, zdecyduj się na produkty, w których wykorzystano stal austenityczną. Ona może być bezpiecznie stosowana w kontakcie z jedzeniem. Ponadto nie jest magnetyczna i jest odporna na działanie wysokich temperatur. Zatem za pomocą tych urządzeń możesz przyrządzać nawet gorące posiłki.
Zainteresuje Cię również: Eleganckie i niezawodne wyposażenie restauracji na miarę XXI wieku

Stalowe meble kuchenne – jakie materiały dominują w gastronomii?

Stalowe meble do kuchni w lokalu gastronomicznym są zazwyczaj wykonywane z materiału nierdzewnego, ferrytycznego i martenzytycznego. One nie mają niklu lub zawierają go w bardzo małej ilości. To sprawia, że są magnetyczne i można do nich przyczepić, np. listwę magnetyczną na noże. Dzięki temu te narzędzia będą „pod ręką” i gotowanie stanie się łatwiejsze. Ponadto stal nierdzewna tego typu:
  • doskonale znosi znaczne obciążenia, więc stalowe meble posłużą Ci długie lata,
  • jest bezpieczna w kontakcie z jedzeniem, więc można kłaść żywność bezpośrednio na wyposażeniu,
  • jest łatwa w czyszczeniu, a zatem możesz umyć całą kuchnię przy pomocy gorącej wody lub popularnych środków czynności bez ryzyka, że meble się uszkodzą,
  • jest zgodna z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, dzięki czemu inspektor z pewnością dopuści Twoją kuchnię do użytku.
Niewielka ilość chromu we wspomnianej stali nierdzewnej sprawia, że meble wspaniale się błyszczą. Taki efekt potęguje wrażenie czystości w pomieszczeniu.

Stal nierdzewna czy inna? Przegląd materiałów w meblach gastronomicznych

Warto pamiętać, że stal nierdzewna to nie jedyny materiał, z którego są wykonywane meble gastronomiczne. Można spotkać się także z wyposażeniem:
  • ze szkła — jest bardzo eleganckie, więc świetnie się sprawdzi w nowoczesnych lokalach. Ponadto jest bardzo odporne na wysokie temperatury, wodę czy środki chemiczne. Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, więc szkło jest równie bezpiecznym materiałem, co stal nierdzewna;
  • z laminatu HPL — charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, plamy, czy wilgoć. Dość łatwo się go czyści, a ponadto mniej kosztuje niż stal nierdzewna. Dlatego meble z laminatu można często spotkać w małych lokalach z ograniczonym budżetem. Z tego materiału najczęściej powstają blaty barowe, szafki kuchenne, czy stoły.
Do domowych kuchni wiele osób wybiera również drewno. Warto pamiętać, że ono nie sprawdzi się w profesjonalnej przestrzeni, która musi być w 100% sterylna. Wspomniany materiał bardzo trudno jest utrzymać w higienicznym stanie ze względu na jego chłonność i porowatość. Wybierz wyposażenie z materiału, który będzie bezpieczny i łatwy w utrzymaniu. Dzięki temu będziesz serwować nie tylko pyszne, ale także zdrowe posiłki.