Jakie rodzaje stali są wykorzystywane w meblach gastronomicznych?
W kuchniach w lokalach gastronomicznych przede wszystkim jest wykorzystywana stal nierdzewna. Ten materiał można także spotkać pod nazwą stal kwasoodporna. Jak same nazwy wskazują, ona jest odporna na rdzewienie, a także na działanie kwasów organicznych, np. cytrynowego, mlekowego, czy octowego. To sprawia, że można bezpiecznie używać stalowego wyposażenia kuchni w kontakcie z wodą czy różnego rodzaju żywnością.Stal w wyposażeniu kuchni – co warto wiedzieć o jej rodzajach?
Na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami stali nierdzewnej. Najczęściej one są dzielone ze względu na skład chemiczny. A zatem wyróżnia się materiał:- austenityczny, inaczej 304 — zawiera 16-26% chromu i 6-22% niklu. Jest dość popularny, odporny na temperaturę, kwasy i korozję;
- martenzytyczny – ma w składzie od 12 do 18% chromu i niewiele niklu. Charakteryzuje się odpornością na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne;
- ferrytyczny — to stal z 10,5-27% chromu i 0 lub kilka % chromu. Niezwykle odporny na korozję, jest magnetyczny i mało plastyczny.
Rodzaje stali w gastronomii – która sprawdzi się najlepiej?
Zastanawiasz się, jaka stal sprawdza się w profesjonalnych kuchniach? Wiele zależy od jej przeznaczenia. Jeśli szukasz, np.:- wytrzymałych sztućców, które nie będą zbyt szybko się rysować ani rdzewieć, kup modele wykonane ze stali ferrytycznej, czyli mających w składzie tylko chrom. Ich zaletą jest to, że są tańsze od modeli austenitycznych, a równie dobrze sprawdzają się w codziennym użytku i nie widać różnicy;
- długowiecznych garnków, postaw na modele ze stali, która zawiera 18% chromu i 10% niklu. Takie naczynia doskonale przewodzą ciepło, szybko się nagrzewają i powoli tracą swoją temperaturę. Są odporne na działanie kwasów, dzięki czemu bez problemów przygotujesz w nich każde danie;
- stabilnych mebli, np. stołów, regałów, szaf czy wózków kelnerskich, wybierz produkty ze stali ferrytycznych i martenzytycznych. One są mniej odporne na kwasy, ale za to są niezwykle twarde i wytrzymują duże obciążenie. Zatem nie ma ryzyka, że wyposażenie np. zarwie się pod ciężarem żywności;
- urządzeń gastronomicznych mających bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, zdecyduj się na produkty, w których wykorzystano stal austenityczną. Ona może być bezpiecznie stosowana w kontakcie z jedzeniem. Ponadto nie jest magnetyczna i jest odporna na działanie wysokich temperatur. Zatem za pomocą tych urządzeń możesz przyrządzać nawet gorące posiłki.
Stalowe meble kuchenne – jakie materiały dominują w gastronomii?
Stalowe meble do kuchni w lokalu gastronomicznym są zazwyczaj wykonywane z materiału nierdzewnego, ferrytycznego i martenzytycznego. One nie mają niklu lub zawierają go w bardzo małej ilości. To sprawia, że są magnetyczne i można do nich przyczepić, np. listwę magnetyczną na noże. Dzięki temu te narzędzia będą „pod ręką” i gotowanie stanie się łatwiejsze. Ponadto stal nierdzewna tego typu:- doskonale znosi znaczne obciążenia, więc stalowe meble posłużą Ci długie lata,
- jest bezpieczna w kontakcie z jedzeniem, więc można kłaść żywność bezpośrednio na wyposażeniu,
- jest łatwa w czyszczeniu, a zatem możesz umyć całą kuchnię przy pomocy gorącej wody lub popularnych środków czynności bez ryzyka, że meble się uszkodzą,
- jest zgodna z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, dzięki czemu inspektor z pewnością dopuści Twoją kuchnię do użytku.
Stal nierdzewna czy inna? Przegląd materiałów w meblach gastronomicznych
Warto pamiętać, że stal nierdzewna to nie jedyny materiał, z którego są wykonywane meble gastronomiczne. Można spotkać się także z wyposażeniem:- ze szkła — jest bardzo eleganckie, więc świetnie się sprawdzi w nowoczesnych lokalach. Ponadto jest bardzo odporne na wysokie temperatury, wodę czy środki chemiczne. Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, więc szkło jest równie bezpiecznym materiałem, co stal nierdzewna;
- z laminatu HPL — charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, plamy, czy wilgoć. Dość łatwo się go czyści, a ponadto mniej kosztuje niż stal nierdzewna. Dlatego meble z laminatu można często spotkać w małych lokalach z ograniczonym budżetem. Z tego materiału najczęściej powstają blaty barowe, szafki kuchenne, czy stoły.