Podczas pracy w restauracji, czy w hotelu często można spotkać się z określeniem HoReCa. Co to jest? Otóż ten akronim pochodzi od pierwszych dwóch liter trzech angielskich słów Hotel, Restaurant, Catering/Cafe, w skrócie HoReCa. Zastanawiasz się jednak, czym się zajmuje instytucja nazywana tym określeniem? Sprawdź najważniejsze informacje i zaskocz współpracowników swoją wiedzą.
Co to znaczy HoReCa?
Wiele osób, które aplikowało choć raz o pracę w restauracji, czy w hotelu, wpisało w wyszukiwarkę hasło „horeca co to”. To popularne określenie, które obejmuje wszelkie instytucje zajmujące się usługami obejmującymi sektor hotelarski i gastronomiczny. A zatem tę nazwę stosuje się do wszystkich usług, które są świadczone przez wspomniane branże. Warto podkreślić, że tutaj jest mowa nie tylko o serwowaniu jedzenia, np. w stołówkach, barach, firmach cateringowych, czy o przyjmowaniu gości w hotelach pensjonatach i w innych ośrodkach wypoczynkowych. Branża HoReCa obejmuje również magazyny, punkty logistyczne, zakłady produkcji żywności oraz całego wyposażenia gastronomicznego, niezbędnych tekstyliów dla personelu oraz akcesoriów kuchennych. A zatem ten sektor to także wszystkie firmy, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania hoteli, restauracji, kawiarni itp.Skąd wzięła się nazwa HoReCa?
Nazwa HoReCa jest w powszechnym użyciu już od 1949 roku. To właśnie w tym roku po raz pierwszy została użyta przez Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych w Zurychu. Celem tej organizacji była ochrona praw osób zatrudnionych w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Ze względu na rosnące zainteresowanie turystyką i konsumpcją poza domem zdarzało się, że pracownicy niejednokrotnie byli wykorzystywani do pracy w nieodpowiednich warunkach, czy byli niewłaściwie opłacani. Wspomniany związek miał zamiar to zmienić i poprawić sytuację wszystkich osób świadczących usługi gastronomiczne i hotelarskie. Z czasem organizacja została przejęta przez inną. Jednak skrót HoReCa pozostał i jest obecnie stosowany odnośnie do całego sektora. Dzięki temu nie trzeba wielokrotnie wymieniać wszystkich firm, które specjalizują się nie tylko w dostarczaniu żywności czy w obsłudze gości, ale także oferują różnorodne rozwiązania dla tego sektora. Zainteresuje Cię również: Co warto wiedzieć o kuchni molekularnej?Charakterystyka branży HoReCa
Wiesz już, co to jest HoReCa. Czym się zajmuje jednak ten sektor? Obecnie branża skupia się na kilku aspektach:- oferowanie szerokiego zakresu usług dla gości, które zapewnią im przyjemne doznania, pozwolą odpocząć, czy spędzić czas w preferowany sposób. W tym miejscu można wymienić zapewnienie noclegu, organizowanie wydarzeń takich jak wesela, przygotowywanie, serwowanie i dostarczanie posiłków, zapewnienie różnorodnych atrakcji;
- dobra interakcja z klientem;
- dostosowanie oferty do zmieniających się sezonów i różnych wydarzeń mających miejsce w ciągu roku;
- zapewnienie wysokich standardów jakości obsługi, w tym bezpieczeństwa i higieny pracy;
- wyróżnienie się na rynku pośród konkurencji i przyciągnięcie nowych klientów;
- stworzenie pozytywnego wizerunku i prowadzenie ciekawego marketingu nie tylko stacjonarnie, ale przede wszystkim online;
- korzystanie z innowacji technologicznych, które pozwalają rozszerzyć zakres usług lub je poprawić;
- dobra współpraca z dostawcami począwszy od producentów żywności po firmy zapewniające wyposażenie gastronomii.
Wyposażenie gastronomii — kompleksowo w Iguanie
W Iguanie doskonale wiemy, jak ważną rolę, w branży HoReCa, odgrywa stosowne wyposażenie gastronomiczne. Zatem, jako część tego sektora, zapewniamy wysokiej klasy sprzęty, które spełniają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. Oferujemy:- meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, które są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Ich prosta konstrukcja sprawia, że można je dopasować do prawie każdej przestrzeni. Ponadto mają gładką powierzchnię, bez zbędnych zakamarków. Dodatkowo są wykonane z materiału, który jest odporny na wysokie temperatury i środki chemiczne. Dzięki temu całość można łatwo wyczyścić przy pomocy myjek parowych i preparatów z agresywnymi substancjami. Ponadto stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, co sprawia, że przygotowanie żywności jest w 100% bezpieczne;
- urządzenia gastronomiczne, m.in. zmywarki, piece konwekcyjno-parowe czy urządzenia chłodnicze, które spełniają najwyższe wymagania BHP. One zostały zaprojektowane tak, aby można było przyrządzić dużą porcję jedzenia w krótkim czasie. Ponadto sprzęt został wyposażony w innowacyjne rozwiązania, które pozwalają skrócić czas gotowania, usprawnić pracę kucharzy czy przedłużyć świeżość potraw.
Przeczytaj również inne wpisy: