kontakt
Podczas pracy w restauracji, czy w hotelu często można spotkać się z określeniem HoReCa. Co to jest? Otóż ten akronim pochodzi od pierwszych dwóch liter trzech angielskich słów Hotel, Restaurant, Catering/Cafe, w skrócie HoReCa. Zastanawiasz się jednak, czym się zajmuje instytucja nazywana tym określeniem? Sprawdź najważniejsze informacje i zaskocz współpracowników swoją wiedzą.

Co to znaczy HoReCa?

Wiele osób, które aplikowało choć raz o pracę w restauracji, czy w hotelu, wpisało w wyszukiwarkę hasło „horeca co to”. To popularne określenie, które obejmuje wszelkie instytucje zajmujące się usługami obejmującymi sektor hotelarski i gastronomiczny. A zatem tę nazwę stosuje się do wszystkich usług, które są świadczone przez wspomniane branże. Warto podkreślić, że tutaj jest mowa nie tylko o serwowaniu jedzenia, np. w stołówkach, barach, firmach cateringowych, czy o przyjmowaniu gości w hotelach pensjonatach i w innych ośrodkach wypoczynkowych. Branża HoReCa obejmuje również magazyny, punkty logistyczne, zakłady produkcji żywności oraz całego wyposażenia gastronomicznego, niezbędnych tekstyliów dla personelu oraz akcesoriów kuchennych. A zatem ten sektor to także wszystkie firmy, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania hoteli, restauracji, kawiarni itp.

Skąd wzięła się nazwa HoReCa?

Nazwa HoReCa jest w powszechnym użyciu już od 1949 roku. To właśnie w tym roku po raz pierwszy została użyta przez Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych w Zurychu. Celem tej organizacji była ochrona praw osób zatrudnionych w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Ze względu na rosnące zainteresowanie turystyką i konsumpcją poza domem zdarzało się, że pracownicy niejednokrotnie byli wykorzystywani do pracy w nieodpowiednich warunkach, czy byli niewłaściwie opłacani. Wspomniany związek miał zamiar to zmienić i poprawić sytuację wszystkich osób świadczących usługi gastronomiczne i hotelarskie. Z czasem organizacja została przejęta przez inną. Jednak skrót HoReCa pozostał i jest obecnie stosowany odnośnie do całego sektora. Dzięki temu nie trzeba wielokrotnie wymieniać wszystkich firm, które specjalizują się nie tylko w dostarczaniu żywności czy w obsłudze gości, ale także oferują różnorodne rozwiązania dla tego sektora. Zainteresuje Cię również: Co warto wiedzieć o kuchni molekularnej?

Charakterystyka branży HoReCa

Wiesz już, co to jest HoReCa. Czym się zajmuje jednak ten sektor? Obecnie branża skupia się na kilku aspektach:
  • oferowanie szerokiego zakresu usług dla gości, które zapewnią im przyjemne doznania, pozwolą odpocząć, czy spędzić czas w preferowany sposób. W tym miejscu można wymienić zapewnienie noclegu, organizowanie wydarzeń takich jak wesela, przygotowywanie, serwowanie i dostarczanie posiłków, zapewnienie różnorodnych atrakcji;
  • dobra interakcja z klientem;
  • dostosowanie oferty do zmieniających się sezonów i różnych wydarzeń mających miejsce w ciągu roku;
  • zapewnienie wysokich standardów jakości obsługi, w tym bezpieczeństwa i higieny pracy;
  • wyróżnienie się na rynku pośród konkurencji i przyciągnięcie nowych klientów;
  • stworzenie pozytywnego wizerunku i prowadzenie ciekawego marketingu nie tylko stacjonarnie, ale przede wszystkim online;
  • korzystanie z innowacji technologicznych, które pozwalają rozszerzyć zakres usług lub je poprawić;
  • dobra współpraca z dostawcami począwszy od producentów żywności po firmy zapewniające wyposażenie gastronomii.
Jednocześnie sektor HoReCa zmaga się z wysoką rotacją personelu. A zatem tzw. zaplecze, czyli np. kuchnia w restauracji, musi być dostosowana do różnych osób  i zapewniać im odpowiednie warunki do pracy.

Wyposażenie gastronomii — kompleksowo w Iguanie

W Iguanie doskonale wiemy, jak ważną rolę, w branży HoReCa, odgrywa stosowne wyposażenie gastronomiczne. Zatem, jako część tego sektora, zapewniamy wysokiej klasy sprzęty, które spełniają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.  Oferujemy:
  • meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, które są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Ich prosta konstrukcja sprawia, że można je dopasować do prawie każdej przestrzeni. Ponadto mają gładką powierzchnię, bez zbędnych zakamarków. Dodatkowo są wykonane z materiału, który jest odporny na wysokie temperatury i środki chemiczne. Dzięki temu całość można łatwo wyczyścić przy pomocy myjek parowych i preparatów z agresywnymi substancjami. Ponadto stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, co sprawia, że przygotowanie żywności jest w 100% bezpieczne;
  • urządzenia gastronomiczne, m.in. zmywarki, piece konwekcyjno-parowe czy urządzenia chłodnicze, które spełniają najwyższe wymagania BHP. One zostały zaprojektowane tak, aby można było przyrządzić dużą porcję jedzenia w krótkim czasie. Ponadto sprzęt został wyposażony w innowacyjne rozwiązania, które pozwalają skrócić czas gotowania, usprawnić pracę kucharzy czy przedłużyć świeżość potraw.  
Nasze rozwiązania pozwalają na sprawne funkcjonowanie nie tylko dużych kuchni gastronomicznych, ale także małych punktów serwujących jedzenie. Dzięki temu wspólnie z całą branżą HoReCa możemy zapewnić gościom wyśmienite doznania. Aby dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, skontaktuj się z nami! Zapraszamy.

Przeczytaj również inne wpisy:

Jak otworzyć restauracje?

Jak otworzyć pizzerie?