kontakt
Kurczak z rożna to prosty posiłek, który jest uwielbiany przez wiele osób. Można z niego przyrządzić pyszny obiad – wystarczy tylko zaserwować go z odpowiednimi dodatkami np. ziemniakami i mizerią. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie w wersji z chlebem i świeżymi warzywami. Zamierzasz zatem otworzyć własną budkę z kurczakami? Sprawdź, jak to zrobić i czy to się opłaca!

Jak zacząć własny biznes z kurczakiem z rożna?

Otworzenie budki z kurczakami to świetny pomysł na biznes, zwłaszcza w dużych miastach. Punkt, w którym można dostać pyszne jedzenie w krótkim czasie, cieszy się dużą popularnością zwłaszcza wśród zapracowanych osób. Jednak nie wiesz, od czego zacząć? Oto najważniejsze kwestie, które trzeba wziąć pod uwagę:
  • lokalizacja – jeśli zdecydujesz się na wynajem lokalu, upewnij się, że wokół będą przechodzić ludzie zainteresowani Twoją ofertą. A zatem najlepiej otworzyć budkę np. w okolicy hali targowej, dworca PKS czy miejsc, które przyciągają ludzi np. kina. Warto jednak pomyśleć o mobilnej budce z kurczakami. Dzięki temu będzie można dopasowywać lokalizację do potrzeb klientów;
  • budżet – zacznij od obliczenia wszystkich wydatków związanych z nowym biznesem. Zsumuj m.in. koszty wynajmu obiektu, zakup niezbędnych urządzeń i produktów, a także koszty stałe np. za prąd czy marketing. Dzięki temu będziesz wiedzieć, ile pieniędzy potrzebujesz na start.
Kiedy już ustalisz budżet i znajdziesz idealną lokalizację na Twoją budkę, czas na załatwianie formalności. Po pierwsze zawrzyj umowę na wynajem lokalu. Następnie przeprowadź remont i dostosuj obiekt do charakteru biznesu, jak i wymogów sanepidu oraz systemu GHP i HACCP. Dzięki temu otrzymasz zgodę urzędu na otworzenie budki. Na koniec nie zapomnij o promocji swojego biznesu w social mediach, lokalnej gazecie, a także w tradycyjny sposób np. na tablicach ogłoszeń. Zainteresuje Cię również:  Co to jest HACCP?

Kurczak z rożna – czy się opłaca?

Zastanawiasz się, czy warto otworzyć budkę z kurczakami? Zyski zależą od wielu czynników, m.in. lokalizacji i bardzo trudno jest określić, ile dokładnie zarobisz. Można jednak zwiększyć swoje szanse na sukces, jeśli:
  • wybierzesz miejsce, w którym często przechodzą potencjalni klienci,
  • postawisz na skuteczną reklamę i dotrzesz do szerokiego grona osób,
  • będziesz kupować dobrej jakości produkty ze sprawdzonego źródła,
  • nauczysz się przyrządzać kurczaka, aby był soczysty, aromatyczny i pełen smaku,
  • zadbasz o profesjonalną obsługę i atrakcyjny sposób wydawania posiłku.
Pamiętaj, że początki mogą być trudne, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie prowadziłeś własnego biznesu. Dlatego koniecznie uzbrój się w cierpliwość!

Ile można zarobić na kurczakach z rożna?

Wiele osób marzy o kurczakach z rożna jak z budki. Dobrze przyrządzone mięso powinno wręcz rozpływać się w ustach. Za takie danie szerokie grono klientów jest chętne sporo zapłacić. Standardowa cena takiego posiłku wynosi od 20 – 40 zł za 1 kg mięsa. Jeśli uda Ci się znaleźć odpowiednie miejsce, możesz sprzedać dziennie nawet do 10 kg kurczaka! W rezultacie Twój zysk może wynieść do 400 zł. Miesięcznie uzbiera się spora suma!

Kurczak z rożna – jakie wyposażenie gastronomii potrzeba? 

Aby przygotować pysznego kurczaka z rożna, budka powinna być wyposażona przede wszystkim w sprawny i pojemny  rożen gazowy lub elektryczny. To podstawowe urządzenie, które jest niezbędne do tego, aby przyrządzić soczyste mięso pełne smaku i aromatu. W budce przyda się także pojemna lodówka do przechowywania surowych produktów.  Warto jednak pamiętać, że te urządzenia mogą się psuć, jeśli będą intensywnie użytkowane. Dlatego warto pomyśleć o zakupie sprzętu ze sprawdzonego sklepu, który oferuje serwis 24H! Jeśli skorzystasz z naszej oferty, gwarantujemy pomoc od razu, gdy będziesz mieć jakiekolwiek kłopoty z rożnem lub lodówką. Gdy to możliwe, nasi fachowcy naprawiają urządzenia na miejscu, aby można było szybko wrócić do pracy. W lokalu niezbędne są również meble ze stali nierdzewnej, które są łatwe do utrzymania w czystości. Przyda się również pojemny zlew, w którym umyjesz niezbędne narzędzia oraz umywalkę do mycia rąk podczas przyrządzania posiłków.  Sprawdź: wyposażenie gastronomii

Dobry i funkcjonalny sprzęt – jak wybrać najlepszy rożen do kurczaka?

Na rynku można znaleźć dwa rodzaje rożnów do kurczaków: gazowe i elektryczne. Pierwsze z nich cieszą się większą popularnością, ponieważ szybciej się nagrzewają i mają większą moc grzewczą. Dzięki temu można przyrządzić mięso w krótszym czasie i zatrzymać w nim całą wilgoć. Jednak gazowe rożny zajmują sporo miejsca w lokalu. Ponadto, aby można je użyć, trzeba spełnić szereg wymogów związanych z instalacją gazową. Z kolei urządzenia elektryczne są łatwiejsze w obsłudze i mają mniejsze wymiary. Dodatkowo wystarczy je podłączyć do prądu, aby zacząć z nich korzystać. Natomiast te modele dłużej się nagrzewają i mają ograniczony zakres temperatur, co może wpływać na ostateczny rezultat.  Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę także na pojemność rożna. Jeśli będziesz serwować wyłącznie kurczaka, postaw na model, na którym zmieści się nawet kilkanaście porcji mięsa. Dzięki temu będzie można szybko obsłużyć nawet dużą liczbę gości. Natomiast, jeśli to danie ma stanowić tylko dodatek, np. do zapiekanek, frytek itp. potraw, wybierz mniejszy rożen np. na 10 kurczaków. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce w lokalu. Otworzenie budki z kurczakiem z rożna to świetny pomysł na to, aby rozpocząć przygodę z biznesem! Przekonaj się w praktyce.